Benvinguts al meu blog

Espero que en aquest camí tots i totes poguéssim aprendre moltes coses plegats.

dimarts, 17 d’abril del 2012

Xerrada informativa referent a l'orientació a l'institut (com a proposta de millora una vegada hem valorat els resultats de l'enquesta)

Dades prèvies:
Sessions fetes els dies 13, 16 i 17 de maig a les aules respectives de tutoria. Han participat tot l'alumnat de tercer de la ESO. La xerrada ha estat duta a terme per mi principalment, i he estat ajudada pel meu tutor de pràctiques.

Feta la reunió, hem cregut oportú, com a proposta de millora per tal d'enriquir l'orientació al centre, fer una xerrada informativa.

Arrel dels resultats de l'enquesta i aprofitant que estic ajudant en la intervenció al Centre hem decidit fer una mica d'explicació sobre l'orientació i  les activitats d'actuació que es duen a terme a l'institut per tal de què tot l'alumnat n'estigui assabentat i pugui demanar informació, orientació i/o ajuda quan ho cregui convenient.

La xerrada està seguint aquestes directrius:

L’orientació educativa és un element inherent a tota acció docent que afecta el conjunt de la comunitat escolar (professorat, família, alumnat i centre). El Departament d’ Orientació és el marc institucional on s’ articulen les funcions d’ orientació i tutoria, així  com una determinada oferta curricular adaptada i diversificada.
Concretament, per  dur a terme les funcions que té assignades aquest departament, les activitats  es desenvolupen bàsicament al voltant de tres àmbits d’ actuació:


1) Suport al procés d’ ensenyament-aprenentatge
Els processos d’ensenyament – aprenentatge formen un tot indissociable i podem dir que es constitueixen a partir de la interacció constant de tres factors: l’activitat dels alumnes, els continguts i objectius d’aprenentatge i la mediació del professorat entre els primers.
El departament d’ orientació té especial responsabilitat en l’assessorament global al centre pel que fa a la modulació d’aquests processos i a les mesures d’atenció a la diversitat, coordinant  l’avaluació psicopedagògica i col·laborant en el disseny i desenvolupament de les adaptacions curriculars dirigides a l’alumnat amb necessitats de suport educatiu.

Els objectius del Departament d’Orientació seran:
  • Col·laborar en la millora dels processos d’ensenyament – aprenentatge de la totalitat de l’alumnat, bàsicament a través de Tutories, Juntes d’Avaluació i Departaments, aportant criteris psicopedagògics que fonamentin les opcions curriculars i organitzatives 
  • Col·laborar amb el professorat en l’atenció a la diversitat dels alumnes amb mesures de caràcter general  i/o específic per prevenir dificultats d’aprenentatge o reforçar àrees acadèmiques o de desenvolupament personal i social
  • Determinar i aplicar mesures d’intervenció específica, ja siguin aquestes de caràcter ordinari o extraordinari
2) Suport al Pla d’ Acció Tutorial
La funció tutorial impregna, de manera implícita,  qualsevol actuació docent i facilita el mateix desplegament del currículum. Així, aquesta és compartida per tot el professorat del centre, tot i que qui la lidera i dinamitza és, òbviament, el tutor/a  de grup, i ho fa, de forma ben explícita, a les reunions d’Equips Docents. D’aquest liderat depèn, en gran mida, la coherència, la consistència  i la unitat d’acció. L’acció tutorial es desplega a diferents àmbits:
  • Les activitats d’ensenyament-aprenentatge que duen a terme els diferents membres de l’Equip Docent
  • Les actuacions que desenvolupa el tutor/a individualment  amb l’alumnat i amb les seves famílies
  • Les actuacions que desenvolupa el tutor/a amb el seu  grup d’alumnes i les activitats que hi  realitza a les hores de tutoria lectiva. Aquestes activitats fan referència a diferents àmbits formatius: Dinàmica Grupal i Competència Social, Orientació Acadèmica i Professional, Processos d’Aprenentatge i  Temes Transversals i Valors.
Cal dir que les actituds de professorat i alumnat són fonamentals per al bon desenvolupament de l’acció tutorial; pel que fa al que està en la nostra mà, dir que les actituds positives, de confiança, de disponibilitat i d’ajuda, d’evitar la confrontació (que tan sovint cerquen els adolescents) d’expressar bones expectatives... facilitaran, i molt, la nostra tasca educativa.

Els Objectius  del Departament d’Orientació, en aquest  àmbit són:
  • Establir criteris i procediments per a l’organització i funcionament de les tutories als diferents àmbits d’actuació
  • Proporcionar als tutors/es estratègies i materials per a facilitar el desenvolupament de les seves funcions.
  • Dissenyar una proposta de programació de tutoria grupal
  • Contribuir al seguiment del procés d’ensenyament i aprenentatge per part de l’equip docent
  • Possibilitar, juntament amb l’equip directiu, la coordinació entre els tutors d’un mateix nivell
  • Canalitzar i estudiar les demandes tutorials per tal de donar respostes  adequades a les necessitats de l’alumnat i les seves famílies.
  • Avaluar  el funcionament del Pla d’Acció Tutorial del centre, les activitats realitzades i la intervenció del DO.
3) Suport al Pla d’ Orientació Acadèmica i Professional
El pla d’Orientació Acadèmica i Professional  s’emmarca al Pla d’Acció Tutorial i es desplega tant a l’àmbit de la tutoria grupal, com la individual. Tot i que als primers cursos  podem iniciar la tasca, aquesta s’intensifica  a partir de 3r d’ESO. Les seves diferents fases de desenvolupament han de facilitar a l'alumnat la construcció  del propi projecte formatiu i la pressa de decisions professionals; un projecte capaç de satisfer interessos i aspiracions de l’alumnat, d’acord amb les seves  aptituds i circumstàncies, així com amb les possibilitats reals que ens ofereix  l’entorn. Així, informació i reflexió constitueixen els eixos al voltant dels què es desplega el programa, les activitats del qual van adreçades a:
  • Autoconeixement d’ aptituds, interessos, personalitat, valors, rendiment acadèmic i estil d’ aprenenetatge.
  • Informació acadèmica i  professional:estructura del sistema educatiu, optativitat, modalitats de batxillerat, cicles formatius, universitat, altres alternatives. 
  • Procés  de presa de decisions: actitud positiva,  llibertat i responsabilitat, acceptació de l’error
  • Procés de transició a la vida activa i adulta: instruments per a la incorporació al món laboral





Avaluació: Considerem que aquesta xerrada ha estat molt positiva per a l'alumnat, ja que, per una banda ha escoltat la informació que li hem facilitat; per l'altra, ha fet les preguntes que més necessitava per entendre realment què és l'orientació i com funciona en el seu centre, i també en què pot ser ajudat de cara al seu currículum acadèmic i també a les sortides professionals.

Observacions: pràcticament tot l'alumnat s'ha mostrat motivat; només un parell de discents no els ha interessat la xerrada.

El fet de fer de l'activitat en un espai de debat entre les dues parts (docents i discents) ha facilitat un bon clima d'aula.Hi ha hagut una desena d'alumnes que ens han demanat una estona per a parlar a part de la classe. Els atendrem de forma individualitzada durant les dues setmanes vinents dins l'horari que tenim dedicat a les reunions amb familiars, o a les reunions d'orientació.


Webgrafia:

Orientació del gencat.cat:http://www20.gencat.cat/portal/site/queestudiar/menuitem.ef1906fb69d36fe8e85c7273b0c0e1a0/?vgnextoid=52adfaac798f3310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=52adfaac798f3310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada